Türk Deprem Araştırma Dergisi (TDAD) deprem ve buna bağlı olarak deprem tehlikesini belirleyerek afet yönetiminin temel işlevleri olan zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme uygulamalarını geliştirmeyi amaçlamaktadır. Dergimiz ayrıca; hem Türkçe konuşan ve anlayan ülkeler topluluğunda, hemde dünyanın farklı ülkelerinde Türkçe bilen araştırmacılarda, deprem özelinde ortak bir bilim dili gelişimine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Türk Deprem Araştırma Dergisi (TDAD’nde yayımlanacak çalışmalar, deprem ve buna bağlı deprem tehlikesini belirleyerek afet yönetiminin temel işlevleri olan zarar azaltma, hazırlıklı olma ve iyileştirme uygulamalarını, deprem ile ilgili problemlerin çözümüne odaklanan inşaat, jeofizik, jeoloji mühendisleri, mimarlar ve şehir plancıları tarafından yapılan bilimsel araştırmaları kapsamaktadır.
Ayrıca; deprem-kamu politikası, deprem uygulamalarının gelişimi, deprem yönetmelikleri ve düzenlemeleri üzerine yapılan özgün çalışmalara ek olarak deprem odaklı yeni kavramlar ve teknikler üzerinde duran, yeni yazılım teknolojileri içeren ve eğitim/araştırma noktasında mesleki gelişime katkı sağlayan çalışmalar da dergimizin ilgi alanına giren konular arasında yer almaktadır.
MAKALE GÖNDERİMİ
Türk Deprem Araştırma Dergisi (TDAD)’ne makale göndermeden önce dergimiz Etik İlkeler ve Yayın Politikası dikkatli bir şekilde okunmalıdır. Ayrıca TDAD’a doğru bir makale gönderimi olabilmesi için aşağıdaki hususlara da dikkatlice göz atılmalıdır:
* İngilizce Kapak Sayfası: Makale gönderim aşamasında sisteme yüklenmesi zorunludur. Makalenin kabul edilmesi durumunda araştırmayı özetleyen ve makalenin en başında yer alan İngilizce kapak sayfası olacaktır. Dosyayı indirmek için tıklayınız
* Telif Hakkı Devir Formu: Makale gönderim aşamasında sisteme yüklenmesi zorunludur. Telif hakkı devir formunun boş halde çıktısı alınmalı, el yazısı ile doldurulmalı, ıslak imzalanmalı, tarandıktan (scan edildikten) sonra pdf'ye çevrilerek sistem üzerinden yüklenmelidir. Formu indirmek için tıklayınız.
* Benzerlik Raporu: Bu formun DergiPark makale gönderim aşamasında sisteme yüklenmesi zorunludur. Benzerlik raporları iThenticate üzerinden alınabilir. Benzerlik oranı 20%’yi geçmemelidir. iThenticate’e makalenin pdf formatı yüklenmeden önce; Türkçe/İngilizce başlık, özet, anahtar kelimeler, şekiller, tablolar, şekil ve tablo başlıkları, teşekkür, kaynaklar listesi, varsa ekler kısmı, araştırma verisi, çıkar çatışması/ilişkisi, yazar katkı oranı bölümleri silinmelidir. Yani Giriş-Sonuç arasında kalan makalenin ham (orjinal) kısmı iThenticate'e pdf formatında yüklenmelidir.
* Makale Şablonu: TDAD makale şablonunu indirmek için tıklayınız. TDAD’a gönderilecek çalışmalar, makale şablon dosyası kullanılarak hazırlanmalıdır. Şablon formatta keyfi düzenleme yapılamaz, gereksiz satır açılamaz, kapatılamaz, farklı yazım karakteri yada büyüklük kullanılamaz. TDAD; uluslararası indeks taramalarında meta-verisi olması sebebiyle İngilizce başlık, özet, anahtar kelimeler ve öne çıkanlar hariç olmak üzere sadece Türkçe dilinde yazılan makaleleri kabul etmektedir. Yazar(lar)ın adı, soyadı, ünvanı, kurumu, e-posta adresi ve ORCID numarasının belirtilmesi zorunludur.
Makale şablonunda “Kaynaklar” bölümünün sonunda yer alan Araştırma Verisi, Çıkar Çatışması/İlişkisi ve Yazar Katkı Oranı bölümleri, uygun bilgiler girilerek doldurulmalıdır:
** Araştırma Verisi: Makale şablonu dosyasında “Kaynaklar” bölümünün sonunda verilmiştir, açıklama dikkatle okunduktan sonra bu kısım yazılmalıdır (NOT: Makale gönderim aşamasında, şablon dosyadan ayrı olarak sisteme yüklenmeyecektir).
** Çıkar Çatışması/İlişkisi: Makale şablonu dosyasında “Kaynaklar” bölümünün sonunda verilmiştir, açıklama dikkatle okunduktan sonra beyan edilmelidir (NOT: Makale gönderim aşamasında, şablon dosyadan ayrı olarak sisteme yüklenmeyecektir).
** Yazarların Katkı Oranı: Makale şablonu dosyasında “Kaynaklar” bölümünün sonunda verilmiştir, açıklama dikkatle okunduktan sonra, etik ilkeler göz önüne alınarak, yazarların söz konusu çalışmaya katkı oranlarını beyan eden ilgili tablo dikkatlice doldurulmalıdır (NOT: Makale gönderim aşamasında, şablon dosyadan ayrı olarak sisteme yüklenmeyecektir).
YAYIN SÜRECİ
Tüm çalışmalar sadece DergiPark elektronik başvuru sistemi üzerinden TDAD'a gönderilmelidir. DergiPark sisteminden bağımsız olarak e-posta, kurye, posta veya elden gönderilen çalışmalar değerlendirmeye alınmaz.
Sistem üzerinden gönderilen makaleler öncelikle dergi sekretaryası tarafından incelenir ve sekretarya şablon uyumu, yazım ve dilbilgisi ile ilgili koşullara uygun olmayan gönderileri bu aşamada reddetme, düzeltme için sorumlu yazara geri gönderme veya biçimlendirme yapılmasını talep etme yetkisine sahiptir (bu aşamanın süresi ortalama 1 hafta’dır).
Ön inceleme aşamasında gerekli koşulları sağladığı anlaşılan makaleler değerlendirme sürecine geçirilir ve en az iki hakeme gönderilir. Her iki hakemden olumlu görüş alan çalışmalar Editöre yönlendirilir. Hakemlerden birinin olumlu, birinin olumsuz görüş bildirdiği çalışmalar üçüncü hakeme gönderilir (bu aşamanın süresi ortalama 6-8 hafta’dır).
Hakem görüşlerinde yazan hususlar ve yazarın verdiği cevaplar göz önüne alınarak, makalenin değerlendirmesi tamamlanır ve karar alınıp sonuç sorumlu yazara DergiPark sistemi üzerinden iletilir (bu aşamanın süresi ortalama 1 hafta’dır).
GÖRÜNÜRLÜK
TDAD’ın uluslararası görünürlüğünü artırmak için, meta-veri olan metin atıfları ve kaynaklar listesinin yerel/Türkçe karakterler yerine İngilizce yazılmasını istemekteyiz. Uluslararası indeksler tarafından taranan makaleler ve dergiler, genelde meta-veri İngilizce karakter ile yazılmış ise daha çabuk erişilebilmektedir. Bu nedenle metin atıflarında ve referans listesinde İngilizce karakterlerin kullanılması dergimiz görünürlüğünün artırılması için önemlidir.
ORTALAMA MAKALE KABUL ORANI
Haziran 2021 itibariyle bu oran %94’dür.
YAZIM KURALLARI
Lütfen makale şablon dosyasında belirtilen hususları dikkatle okuyunuz ve çalışmanızı bu şablon dosyayı kullanarak gönderiniz. Şablon dosyada hiçbir şekilde format değişikliği yapılamaz.
Türkçe ve İngilizce başlıkları yazınız. Özet ve Abstract en fazla 120 kelime ve tek paragraf olmalıdır. Araştırmanın gerekçesini, kapsamını ve sonuçlarını özetlemelidir.
Makale şablonu dosyasında “Kaynaklar” bölümünün sonunda yer verilen Araştırma Verisi, Çıkar Çatışması/İlişkisi ve Yazarların Katkı Oranı bölümleri, ilgili açıklamalar dikkatlice okunduktan sonra, etik ilkeler göz önüne alınarak sorumlu yazar tarafından doldurulmalıdır.
5 adede kadar “Anahtar Kelime” ve 3 adet de kısa cümle olarak “Öne Çıkanlar (Highlights)” hazırlanmalıdır.
Türk Deprem Araştırma Dergisi’nde yayınlanan makalelere yapılan atıflarda, makalenin İngilizce başlığı ile derginin İngilizce tam adının:
Turkish Journal of Earthquake Research
veya İngilizce kısaltmasının:
Turk. J. Earthq. Res.
şeklinde yazılması zorunludur. Diğer dergilerin ismi aşağıda verilen linkte mevcut değilse derginin tam adı yazılmalıdır:
http://images.webofknowledge.com/images/help/WOS/A_abrvjt.html
İstisnai durumlar dışında kaynakların en az %30’u, son 5 yıl içinde yürütülmüş güncel çalışmaları içermelidir. Yayımlanmamış veya ulaşılamayan lisansüstü tezlere, bildirilere, makalelere, web sayfalarına, vb. atıf vermekten (mümkün olduğunca) kaçınılmalıdır.
Metin İçinde Atıf
Yerel ülke karakterleri içeren;
* Žeravík and Álonović (2017) tarafından yapılan çalışmada ...
* Skládal and Jiří (2019) araştırmasında ...
* Özyalın (2018) ise bu konuda ortaya koyduğu ...
* Kurugöl ve diğ. (2016) tarafından geliştirilen model kapsamında ...
yerine, sırasıyla;
* Zeravik and Alonovic (2017) tarafından yapılan çalışmada ...
* Skladal and Jiri (2019) araştırmasında ...
* Ozyalin (2018) ise bu konuda ortaya koyduğu ...
* Kurugol et al. (2016) tarafından geliştirilen model kapsamında ...
yazım şekli kullanılmalıdır. Metin içinde atıflar, cümle sonunda ve parantez içinde aralarına virgül konarak ayrılmalıdır. Örneğin;
“... söz konusu yöntem bir çok araştırmada kullanılmıştır (Demir and Uzun 1995, Uzun 2014, Uzun and Genis 2015, AFAD 2017, Uzun et al. 2016; 2017, Sila and Acelya 2019, Skladal and Jiri 2019, Kilic 2021)”
Atıflar, örneğin;
“... söz konusu yöntem bir çok araştırmada kullanılmıştır (AFAD 2017, Demir and Uzun, 1995; Kılıç 2021, Sıla ve Açelya, 2019, Skladal and Jiri, 2019, Uzun, 2014; Uzun and Geniş, 2015; Uzun ve diğ. 2016, 2017)”
gibi farklı türlerde yazılmamalı, yeni yazım şekilleri türetilmemelidir.
Kaynaklar Listesinde Yazım
Türkçe makale, kitap, tez, konferans bildirilerinin orijinali Türkçe olsa dahi, (varsa) İngilizce başlık ve kurum ismi yazınız. Araştırmacıların erişemeyeceği veya var olduğundan emin olmadığı referanslara atıf vermeyiniz
Kaynaklar listesini alfabetik sıraya göre yazınız, dergi isimlerini italik olarak vurgulayınız.
** Makale:
Sila S., Acelya U., 2019. Depremlerin anatomisi konulu yapilan calismalar, Deefe Universitesi Fen Dergisi (8), 57-78
Skladal T., Jiri B., 2019. Seismologic tomography of the Ceske Budejovice region, J. Volc. Geoth. (3), 67-78
Uzun H., Genis O., 2015. Analysis of Bala earthquake, Seismol. Res. Let. 86 (3), 28-40
Uzun P., 2014. Askale bolgesinin tektonigi ve peleosismolojik ozellikleri, Jefele Universitesi Arastirma Dergisi 88 (2), 67-79
Uzun Z., Genis O., Buyuk D., 2016. Geotechnical characteristics of Dinar area regarding recent earthquake sequences, Science Journal of Sefece University 87 (1), 1-9
Wide O., Buyuk D., 2018. Analysis of earthquake data, Abece University Journal of Engineering 7 (2), 34-55
Yakin C., Genis O.P., Buyuk D., 2017. Geophysical analysis of Bodrum earthquake, Tectonophysics 88 (2), 67-79
Zeravik A, Alonovic R, 2017. Seismotectonics of Frydek-Mistek area, Geology (5), 41-53
** Kitap:
Demir Y., Uzun D.K., 1995. Composite steel and concrete structural members, Pergamon, Oxford, U.K., 220 p.
** Kitap İçi Bölüm:
Saritas S., Davies T.J., 1987. Reduction of Oxide Inclusions During Pre-Forging Heat Treatments. (In: Powder Metallurgy for Full Density Products, Editor: Kulkarni K., Princeton, NJ, 387 p.), 417-430.
** Tez:
Demir Y., 2010. Anxiety of earthquakes after destructive Samos-Izmir mainshock, PhD Thesis, Abece University, Institute of Science and Technology, Department of Geological Engineering, Birkent, 290 p.
Kilic, S., 2021., Depremler uzerine bir calisma, Yuksek Lisans tezi, Adeze Universitesi, Afet Arastirmalari Enstitusu, Dorkent, 87 s.
Konferans Bildirisi:
Kurugol T., Ceken U., Tepeugur E., 2016. Implementation of Mappings in Cigli of Izmir city, 35rd European Seismology Commission, 4-10 September 2016, Trieste-Italy, p:17
İnternet:
AFAD, 2017. Turkey Earthquake Data Center Project (TDVM), Ankara
http://tdvm.afad.gov.tr
YAYIN ETİĞİ ve KÖTÜYE KULLANIM
Türk Deprem Araştırma Dergisi (TDAD), yayın politikasında akademik ilkelere, etik değerlere ve yayın etiğine uymayı taahhüt eder. TDAD'da, yayınların kötüye kullanımına izin verilmemektedir. Bu bölümde vurgulanması gereken önemli hususlar birkaç başlık altında toplanmıştır. Bunlar; Akademik İlkeler ve Etik Değerler, Hakem Değerlendirme Süreci, Yayın Takvimi, Araştırmayı Suistimal Etme ve İntihal İddiaları Süreci, Yayın Etiği, Etik Davranışlar ve Gözetim, Erişim, Yayın Ücreti, Gelir Kaynakları, Reklam ve Doğrudan Pazarlama. Yukarıdaki başlıklarla ilgili açıklamalar aşağıdaki metinde ayrıntılı olarak verilmiştir.
AKADEMİK İLKELER VE ETİK DEĞERLER
Türk Deprem Araştırma Dergisi (TDAD) çift kör hakemli uluslararası akademik bir dergidir ve;
* Committee on Publication Ethics (COPE)
* Creative Commons (CC) Attribution 4.0 International (CC-BY 4.0)
* Budapest Open Access Initiative (BOAI)
* Directory of Open Access Journals (DOAJ)
* Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (YÖK)
* TR Dizin Etik Kuralları
tarafından yayınlanan bütün etik ilkeleri kabul eder.
HAKEM DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Hakem değerlendirme süreci kapsamında TDAD, tarafsız bir yayın politikası ve bilimsel çalışmaların özgünlüğünü hedefler. Ayrıntılar aşağıda vurgulanmıştır:
Hakem Değerlendirme Politikası: TDAD, sürecin her aşamasında hakemlerin ve yazarların isimlerinin tutulduğu çift kör değerlendirmeyi kullanır. Bu, gönderilen yazıdaki yazarların adları veya kurumları hakkında hakemlere bilgi verilmediği ve hakemlere yazarların tanımlanmadığı anlamına gelir.
Ön İnceleme: TDAD'a gönderilen tüm makaleler öncelikle Sekretarya tarafından teknik ön incelemeden geçirilir. Derginin gereksinimlerine uygun olmayan makaleler bu aşamada reddedilebilir veya düzeltme talep edilebilir. Uygun makaleler Editör'e gönderilir. Editör, Editör Kurulu (EK) veya hakem atayabilir.
Hakem Değerlendirme: Makaleler, Editör veya EK tarafından belirlenecek iki hakem tarafından değerlendirilir. Gerekirse hakem sayısı artırılabilir. Hakemlerden makalenin özgünlüğünü, yöntemi, literatüre katkıyı, sonuçların sunulmasını ve desteklenmesini, önceki ilgili çalışmalara yapılan atıfı değerlendirmeleri istenir. Makale ile ilgili kabul, ret veya düzeltme kararı hakemler tarafından verilir. Araştırmanın yayımlanması için iki olumlu hakem kararı gereklidir. Hakem değerlendirmelerinden birinin olumsuz olması durumunda, çalışma nihai kararın verilmesi için üçüncü hakeme gönderilir. Hakem(ler) tarafından revizyon, eleştiri ve öneri talep edildiğinde istek yazara gönderilir ve düzenleme yapması istenir. Revize edilen makale sorumlu yazar tarafından gönderilmezse makale, hakem değerlendirme sürecinden çıkarılır. Bir hakem, bir sayıda yalnızca bir kez görev alır.
YAYIN TAKVİMİ
TDAD’da hakem değerlendirme süreci, başvurunun ardından ortalama 8-10 hafta içinde sona erer (ön kontrol için 1 hafta, hakem değerlendirme süreci için 6-8 hafta, nihai karar için 1 hafta). Yazar(lar) her yıl 28 Haziran ve 28 Aralık tarihlerinden (dergi yayın tarihlerinden) 4 hafta önce hakem revizyon taleplerini yanıtlamalıdır. TDAD, her yıl Haziran ve Aralık ayı olmak üzere yılda iki kez yayımlanır.
ARAŞTIRMAYI SUİSTİMAL ETME VE İNTİHAL İDDİALARI SÜRECİ
TDAD, etik değerlere aykırı olan herhangi bir kopyalamaya, intihal girişimine, alıntı aldatması yapılmasına, bu doğrultuda kullanılan veri bilgisinin uygun ve düzgün biçimde verilmemesine, mükerrer/benzer yayın yapılmasına, bu doğrultuda araştırma suiistimal yapılmasına kesinlikle karşıdır. İntihalden kaçınmak için tüm makalelerin iThenticate kullanılarak kontrol edilmesini şart koşar. Makale yayımlandıktan sonra çalışmanın intihal olduğu iddia edilirse, konu ile ilgili olarak Editör ön inceleme başlatır. İddiaların araştırılması gerektiği kanaatine varırsa konu ile ilgili kurul oluşturarak araştırma başlatır. Makalenin kabul edilebilir sınırların ötesinde bir intihal olduğu tespit edilirse, genel yayın yönetmeni veya imtiyaz sahibi yazarın kurumuna durumu açıklayan resmi bir yazı gönderir. Daha önce yayınlanmış orijinal makalenin, (varsa) sorumlu yazarı ile de irtibata geçer ve durumu bildirir. İntihal içeren makalenin ilgili sayfalarına intihal durumu eklenir veya intihal makalesi resmi olarak dergiden tamamen geri çekilir.
YAYIN ETİĞİ
Yazarlık Katkısı: TDAD'a gönderilen çalışmalar daha önce başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Bir konferansta sunulan çalışmalar veya özetler, Teşekkür kısmında belirtilerek değerlendirilmek üzere TDAD’a gönderilebilir. Araştırma bir kurum tarafından desteklenmişse veya tezden üretilmişse bu husus da Teşekkür'de belirtilmelidir.
Şikayet ve İtirazların Değerlendirilmesi: Dergi EK, tüm şikayet ve itirazları COPE’da yayımlanan etik ilkelere göre açık ve şeffaf bir şekilde değerlendirir. Bu gibi durumlarda ilgili taraflar Dergi İletişim adresi kanallarıyla iletişime geçmelidir. Gerekmesi durumunda konu ile ilgili olarak tarafsız 3.kişi görevlendirilebilir. Genel yayın yönetmeni ve Editör, tüm itiraz ve şikayetler için karar verme sürecinde nihai yetkilidir.
Fikri Mülkiyet, Çıkar Çatışması ve Çatışan Çıkarlar: İmtiyaz sahibi, TDAD'da yayımlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet haklarını korur ve yayınlanmamış her makalenin kaydını tutar. Genel yayın yönetmeni ve Editör, dergide yayımlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet haklarının ihlal edildiği durumlarda dergi ve yazar(lar)ın haklarını korumak, ihlal edilmesini önlemek için gerekli önlemleri alır. Tüm yazarlar makale gönderirken TDAD Telif Hakkı Formu'nu doldurur ve makalelerinde çıkar çatışması (veya çatışan çıkar) olup-olmadığını beyan eder. Bildirilmemiş herhangi bir çatışma ve/veya çıkar tespit edilirse, EK tarafından yazarlardan açıklama istenir. Editör, hakemler ve diğer EK arasında yazarın çıkar çatışması/ilişkisi olabileceğini kabul ederek, makalelerin yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlanacağını garanti eder.
Yayın Sonrası Tartışma ve Düzeltmeler: TDAD, “Editöre Mektup” sekmesi kullanılarak gönderilen tartışma ve düzeltme istediği ile ilgili çalışmaları, yapacağı inceleme neticesinde tartışma ve düzeltme taleplerini yayımlar. Ayrıca etik dışı, yanıltıcı veya zarar verici olduğu sonradan anlaşılan yayımlanmış makaleleri geri çekme yetkisine sahiptir.
ETİK DAVRANIŞLAR VE GÖZETİM
Tüm çalışmalar sadece DergiPark elektronik başvuru sistemi üzerinden TDAD'a gönderilmelidir. DergiPark sisteminden bağımsız olarak özel e-posta, kurye, normal postalama hizmeti veya elden getirilerek teslim edilmeye çalışılan makaleler değerlendirme sürecine dahil edilmez.
TDAD Sekretarya tarafından Dergipark sistemine yüklenen makalenin teknik ön incelemesi yapılır. Yazım, dilbilgisi, benzerlik raporuna ilişkin koşullara uygun olmayan makaleler doğrudan Sekretarya tarafından reddedilebilir, düzeltme yapılması veya yeniden yazılması için yazarlara iade edilebilir. İmtiyaz Sahibi, Editör, Editör Kurulu, Hakemler ve Yazarlar için etik davranışlar ve hakların gözetilmesi ilkeleri belirlenmiştir. Bu ilkeler, bilimsel yöntemle ve tarafsız bir şekilde üretilen bilginin geliştirilmesine ve paylaşılmasına hizmet eder.
İmtiyaz Sahibi: İmtiyaz Sahibi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlığıdır (AFAD). Genel Yayın Yönetmeni, imtiyaz sahibini temsil eder. İmtiyaz Sahibi, dergi Genel Yayın Yönetmenini, Editörü, Editör Kurulunu ve uluslararası danışma kurulu üyelerini atar. TDAD, Nisan 1973 ile Nisan 2000 arasında 27 yıl boyunca 84 sayı süreli yayımlanan “Deprem Araştırma Enstitüsü Bülteni-DAB” dergisinin devamı niteliğindedir. DAB'a ait geçmiş sayılar, imtiyaz sahibi tarafından arşiv halinde, CC-BY 4.0 etik ilkeleri ile uyumlu olacak şekilde okuyucuların ve araştırmacıların erişimine açılmıştır. İmtiyaz sahibi ayrıca TDAD tarafından yayınlanan makalelerin telif haklarını korumakta olup intihal, suistimal, çıkar çatışması, vb. önlemleri alarak bilimsel yayın etiği ihlallerini de denetlemektedir.
Editör: Editör, TDAD'a gönderilen makalelerden hangilerinin yayınlanması gerektiğine karar vermekle sorumludur. Editör etik ilkeleri kabul eder. Makalenin fikri içeriği Editör tarafından herhangi bir zamanda değerlendirilebilir. Editör, gönderilen bir makalenin değerlendirme ve hakemlik sürecini başlatmak için yayın kurulu veya hakemler atayabilir. Hakaret, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili yasal gereklilikler Editör tarafından kısıtlanabilir. Editör, derginin yayın kuruluna rehberlik eder. Gönderilen yazı hakkındaki tüm bilgiler Editör tarafından sıkı bir şekilde korunmalı ve sorumlu yazar, hakemler, yayın kurulu, danışmanlar ve yayıncı dışında hiç kimseye ifşa edilmemelidir. Gönderilen bir yazının yayınlanmamış materyalleri Editör tarafından kullanılamaz.
Editör Kurulu: Makale değerlendirme sürecinde Editör tarafından görevlendirilebilirler. Editör Kurulu (EK) üyeleri etik ilkeleri kabul eder. TDAD'ın ulusal ve uluslararası saygınlığının artmasında kararlarının önemini bilirler. EK, TDAD'ın bilimsel kalitesine ve yayınlanan makalelerin özgünlüğüne dikkat eder. Akademik kaliteyi artırmak için TDAD'ın taranabileceği dizinleri (indeksleri) önerir. EK, yazarların ve okuyucuların ihtiyaçlarını karşılar. Hakem değerlendirme süreci tamamlanmışsa, makale üzerinde hakemlerle işbirliği içinde karar alır. Makale ile ilgili tüm bilgiler EK tarafından gizli tutulur. EK; intihal, suistimal, çıkar çatışması, telif hakkı ihlali gibi yayın etiği şüphesi olması durumunda Editörü bilgilendirir. Ayrıca gerektiğinde tartışma, düzeltme, açıklama, geri çekme ve özür yayınlamayı taahhüt eder.
Hakemler: Hakemler, hakemlik sürecinde etik ilkeleri kabul eder. Değerlendirme sürecini objektif olarak yürütür, destekleyici argümanlarla görüşlerini açıkça ifade eder. Ayrıca, değerlendirme sürecindeki makale ile ilgili varsa sahip oldukları kişisel bilgiyi, yayımlanmış mevcut makalelerle benzerliğini Editör’e iletir. Değerlendirme sürecinden elde edilen bilgi veya fikri gizli tutar ve kişisel çıkar için kullanmaz. Makalenin içeriğiyle bağlantılı yazar(lar), kurum(lar), materyal(ler), olası sonuç(lar) vb. ile bir çıkar çatışması/ilişkisi varsa durumu Editör’e iletir. Bu durumda hakemin makale değerlendirmesi yapmasına izin verilmez.
Yazarlar: Gönderilen makalede ismi yer alan yazar(lar), araştırmaya önemli ölçüde katkıda bulunmuş olması gerekmektedir. Yazarlar, TDAD'ın etik ilkelerini kabul ederler, makale şablonunda “Kaynaklar” sayfasının altında yer alan Araştırma Verisi, Çıkar Çatışması/İlişkisi ve Yazar Katkı Oranını beyan etmelidir. Tamamen özgün bir eser yazdıklarından emin olmalıdır. Yazarlar hakemlik sürecine katılmak, kaynak listesi sunarak makaleyi geri çekmek veya hataları düzeltmekle yükümlüdür. Aynı yazıyı başka (veya birden fazla) dergiye göndermemelidirler. Yazarlar, makalenin, sağlıklı değerlendirilmesine imkan tanımak için yeterli ayrıntıya ve referans listesine yer vermelidir. Hakem değerlendirmesi sürecinde makaleyle bağlantılı olarak kullanılan veri seti, hakem(ler), EK veya Editör tarafından talep edildiğinde sorumlu yazar tarafından gönderilmelidir. Destek ve Teşekkür, Araştırma Verisi, Çıkar Çatışması ve Katkı Oranı ile ilişkili bilgiler makale son sayfasında doğru ve açık olarak belirtilmelidir. Yazarlar, sadece çalışmanın niteliğini belirlemede etkili olan yayınlara atıfta bulunmalıdır. Yayımlanan makalelerde yer alan fikirlerin sorumluluğu yazar(lar)a aittir.
GELİR KAYNAKLARI
TDAD'ın (yazar ücreti, abonelik, reklam, basım, vb. dahil) herhangi bir gelir kaynağı yoktur ve dergi doğrudan T.C. İçişleri Bakanlığı kurumu olan AFAD’a bağlıdır. Dergi, tüm kurumsal ve organizasyonel desteğini AFAD'dan alır.
REKLAM
TDAD reklam kabul etmemektedir ve reklam türlerini kullanarak reklamların okuyucu/kullanıcı davranışı üzerindeki etkisini ölçen herhangi bir reklam politikasına sahip değildir.
DOĞRUDAN PAZARLAMA
Yayıncı kurum veya dergi ile ilişkili olarak TDAD’ın, dolaylı veya doğrudan herhangi bir pazarlama faaliyeti bulunmamaktadır.
ERİŞİM
TDAD, yazarlar ve kullanıcılar için açık erişimli dergi politikasını kabul eder. Dergi kullanıcıları ve okurları, TDAD'de yayımlanan makalelerin tam metnini okuma, indirme, kopyalama, dağıtma, yazdırma, arama veya bağlantı verme hakkına sahiptir. Bu nedenle, tüm makaleler mümkün olduğunca en geniş kitleye ücretsiz olarak sunulmaktadır. Bu yaklaşım, BOAI ve CC-BY 4.0 ilkeleri ile uyumludur.